Стамбул – величний, місто контрастів, палацових інтриг імператорів, пряних спецій східного базару і смажених каштанів . Тут спадщина Османської імперії переплітається з спадщиною Візантійської, а висока мода з багатовіковими традиціями мусульманської країни. Це місто, яке нікого не залишить байдужим… Місто з ароматом тюльпанів, турецької кави і східного кальяну.

Пропонуємо вашій увазі декілька цікавих локацій для затишного і романтичного настрою у величному місті Османської імперії. Це і оглядові майданчики, ресторани в історичних будівлях, і знамениті roof tops.

1. Ресторан на території Дівочої вежі (Maiden’s Tower)

Лідер рейтингу – ресторан на території Дівочої вежі (Maiden’s Tower) – найромантичніше місце в Стамбулі. Кожна друга туркеня мріє вийти заміж саме тут. Дівоча Вежа (Kız Kulesi) – це невеликий острівець в Босфорі, на якому розташувалася побудована греками вежа в 5 столітті до н. е. В різні історичні часи ця східна красуня виконувала різні функції: служила маяком, була лікарнею, митним пунктом, навіть в’язницею.

Зі зведенням цієї пам’ятки пов’язана цікава легенда. Подейкують, що вежа була зведена спеціально для султанської доньки, якій ясновидиця передбачила смерть до 18 років. Султан, бажаючи обдурити долю, вирішив поселити доньку в башті (до якої можна добратися тільки на кораблі) і не випускати доньку з невеликого замку. У день 18-річчя у султана було подвійне свято: відзначаючи день народження дочки, він радів, що не збулося пророцтво. В якості подарунка доньки відправили вазу з фруктами, в яку заповзла змія. Принцеса померла від отруйного укусу, а султан поринув у вічну тугу, розуміючи, що долю ніяк не можна обдурити.

Друга версія легенди теж існує: легенда про грецького хлопця по імені Леандр, який трагічно загинув, уплав добиратися на побачення до своєї коханої. Згідно з цим переказом, дівчина не витримала гіркоти втрати, піднялася на самий верх вежі та стрімголов кинулася вниз.

Багато художників зображували цю вежу на своєму полотні , але найвідоміша – картина, написана Іваном Айвазовським (вона показує чудові види Босфору і вежі Киз Кулеси). Полотно називається «Вид Леандровой вежі в Константинополі», написана художником в 1848 році.

Найкраще забронювати столик у ресторані заздалегідь, тим більше, що ресторан пропонує безкоштовний трансфер на човні до вежі.

Адреса: Salacak, Üsküdar Salacak Mevkii, 34668 Üsküdar/Istanbul

2. Набережна району Ускюдар

Радити певні місця в цьому районі не будемо, так як вся набережна – дуже романтичне місце для вечірніх прогулянок або зустрічі заходу. Уздовж набережної місцеві жителі організували безліч невеликих кафе з невисокими стільцями. В меню – тільки напої. Обов’язково спробуйте яблуневий чай або традиційний турецький чай, який готують відразу при вас (на набережній встановлено спеціальні котли, підігріваючі воду на «живому вогні»).

Також, на набережній є безліч кальянних, де сидячи на м’яких подушках ви слухаєте шум морського прибою, годувати чайок і потягуєте якісний тютюн, переносячись у справжню східну казку.

3. Ресторан Del Mare

Del Mare – рибний ресторан з приголомшливим панорамним видом на Босфорську міст. Сама будівля була побудована в 1800 роках і спочатку використовувалося як комору для слонів! Далі, з 1900 років, – як фабрика по виробництву спирту. Потім будівля пройшло реставрацію і стало рестораном, який в 2014 році був визнаний кращим рибним рестораном на азіатській частині Стамбула, а останні 4 роки отримує безліч європейських нагород.

Ресторан знаходиться в азіатській частині міста, але з Європейської частини також можна дістатися з пристані Куручешме, з якої стартують невеликі кораблики-шатли (при попередньому бронюванні столика в ресторані цей трансфер організують безкоштовно). Обов’язково спробуйте тут маринованого морського окуня, традиційні закуски meze, восьминога на грилі.

Адреса: Çengelköy, Kuleli Cd. 45-1, 34680 Üsküdar/Istanbul

4. Ресторан на вершині вежі Галата (Galata Tower)

Під час даного візиту, Ви не тільки повечеряти в знаменитому ресторані, але і помилуєтеся видом нічного Стамбула, панорамою Золотого Рогу з найвищої вежі міста (висота Галати – 66 м). Ресторан працює до 24.00, а потрапити на оглядовий майданчик можна до 20.00 (вхідний квиток – 35 лір).

Зверніть увагу, що пам’ятка доволі цікава і популярна, тому людей зазвичай буває багато (краще вибирати останні години роботи ресторану, після 21.00). Але якщо відвідати ресторан в денний час, то можна зробити гарні фото з оглядового майданчика, а потім перекусити в ресторані, тим більше, що тут відмінні десерти (особливо – традиційний пиріг з карамельним соусом Трилече)!

Кілька слів про Галате: вежа була побудована в V столітті і кілька разів перебудовувалася з-за постійних землетрусів. Спочатку була побудована як дерев’яний маяк, пізніше перебудована в кам’яну вежу-фортецю і нинішній вигляд знайшла тільки в 1937 році.

Цікавий факт з історії вежі: у 1632 році інженер-винахідник на ім’я Хезарфен Ахмет Челебі (Hezârfen Ahmed Çelebi) зістрибнув з неї на саморобних крилах перелетів через Босфор і благополучно приземлився в азійській частині міста на площі Доганджилар в Ускюдаре. Хезарфен увійшов в історію як один з піонерів авіації, а вежа стала вважатися відправною точкою для одного з самих перших польотів.

Адреса: Bereketzade, Galata Kulesi Sk., 34421 Beyoğlu/Istanbul

5. Дах Kubbe Istanbul

«Куббэ» в перекладі з турецької означає «купол». Це частина комлексу Валіде Хан, і сама фотогенічна дах в місті! Поруч розташований комплекс Kubbe Gallery, де можна зайти в галерею, і в якості сувеніра купити оригінальні подарунки в стилі hand made; або відвідати бібліотеку, виставковий зал з антикварними килимами; зал для коворкінгу (використовується місцевими художниками).

Адреса: Mercan Mahallesi, Paşa Cami Sk. No:38

6. Хмарочос Sapphire

Хмарочос з красивим східним назвою Сапфір (Sapphire). Висота хмарочоса разом зі шпилем становить 261 м, в ньому налічується 64 поверхи, 10 з яких розташовується під землею, а 54 – над її рівнем. Такі габарити дозволили скляному гігантові увійти в десятку найвищих будівель Європи (2011 рік). Оглядовий майданчик знаходиться на 52 поверсі (висота 236 метрів). Незважаючи на те, що вхідний квиток платний (оглядовий майданчик – 27 лір, Skyride 4D – 14 лір) туристів завжди буває багато. Особливо вражаючі кадри виходять на півночі тераси, звідки можна побачити весь протоку Босфор, від точки його впадання в Чорне море до місця його з’єднання з Мармуровим.

На сході платформа звернена до знаменитого мосту Мехмеда Фатіха – другого мосту Стамбула довжиною понад 1,5 км. А ось із західних вікон (крім мініатюрних будиночків) відкривається вид на спортивний стадіон «Алі Самі Єн» – одну з найбільших футбольних арен Туреччини. Саме тут тренується іменитий футбольний клуб «Галатасарай», а під час матчів стадіон готовий розмістити понад 52 тисячі глядачів.

Але це не просто roof top з оглядом 360º. Особливо цікавий атракціон віртуальної реальності. Гості можуть відвідати кінотеатр 4D – відчути себе пілотом вертольота і побачити місто у всій красі дійсно з піднебесся!

Адреса: Emniyetevleri, Eski Büyükdere Cd. No:1, 34415 Kağıthane/Istanbul


Авіаквитки та тури – обирай з нами!

Гарячі пропозиції також на сторінці Авіасвіт Львів у Facebook.



Booking.com